Reklam 1 Alanı

Yılın ilk kiraz hasadı Manisa'da başladı

Kategori : Gıda - Etiketler :, , , - Tarih : 01 Mayıs 2012

Bu yılın ilk kiraz hasadı, Manisa merkeze bağlı Sancaklı Bozköy beldesinde başladı.

Beldede üretilen ve kimyasal kalıntı bulunmadığı belirtilen kiraz, tarlada kilosu 13-15 lira arasında satılıyor. Kirazın fiyatı, tüketicinin sofrasına ulaşıncaya kadar 25 lirayı buluyor.
Hasadın başlamasıyla birlikte, tüccarların depolarına indirilen kirazlar, kadın çalışanlar tarafından tek tek ayıklanarak ambalajlı kutulara özenle yerleştiriliyor. Ambalajlanan kirazlar başta İstanbul, Antalya, Bursa, Ankara olmak üzere, yurdun çeşitli turizm bölgelerindeki otellere gönderiliyor.

Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Kabasakal, Türkiye’nin ilk kiraz hasadının her sene olduğu gibi bu senede Sancaklı Bozköy beldesinde başladığını ve burada üretilen kirazların doğal ve hormonsuz olduğunu söyledi.

Kabasakal, kirazların şu an için iç piyasaya satıldığını, yaklaşık 10 gün sonra da ihraç edilmeye başlayacağını kaydetti.

Dünyada kiraz üretiminin 2 milyon ton olduğunu, bunun 215 bin tonunun Türkiye’de üretildiğini anlatan Kabasakal, 215 bin tonun 50 bin tonunun Manisa’da, bunun da 30 bin tonunun Bozköy beldesinde üretildiğini dile getirdi. Kabasakal, beldede üretilen kirazın yarısının iç piyasaya verildiğini, yarısının da ihraç edildiğini söyledi.

Üretici Ziya Özel ise, kirazın rekolte ve kalitesinin bu sene iyi olduğunu söyledi. Kirazın tarladaki fiyatının şu an için 13-15 lira arasında değiştiğini aktaran Özel, ”İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde üretilen kirazlar bizden bir hafta sonra hasat ediliyor. Kemalpaşa’nın kirazı da olmaya başlayınca fiyatlar 6-7 liraya kadar düşer” dedi.

Üretici Şerif Sağlam da kiraz üreticisi bilinçlendiği için artık daha kaliteli kiraz üretilmeye başlandığını dile getirerek, ”Bu yüzden ihracatımız da arttı. Kirazımızın ihraç edilmesinin hem ülkemize katkısı oluyor hem bize faydası oluyor” diye konuştu.

Üreticiler, kirazların sürekli analizlerinin yapıldığını, hormon kullanılmadığını, doğal olduğu için de ihracatın yüksek olduğunu söylediler.

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=333484

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :