Reklam 1 Alanı

Üreticilere "En İyi Çekirdeksiz Üzüm Kurutma" Tavsiyesi

Kategori : Gıda - Etiketler :, , - Tarih : 07 Eylül 2012

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, üreticileri, çekirdeksiz üzümü en iyi şekilde kurutabilmeleri için ürünün yüzde 5 potasyum karbonat ve yüzde 1 zeytinyağı içeren karışıma bandırılmasını tavsiye etti.

Çebi, yaptığı yazılı açıklamada, Manisa’da kurutmalık üzüm hasadının devam ettiğini, üzümün kurutma işleminde “bandırma” işleminin oldukça büyük bir öneminin olduğunu belirtti.

Üreticinin bir yıllık emek sonucu binbir güçlükle elde ettiği ürününün kalite ve randımanın “bandırma” işlemi sırasında yapılan basit hatalardan dolayı düşüme riski taşıdığı uyarısında bulunan Çebi, şunları kaydetti:

“Üzümün kurutma süresinin kısaltılması ve kuru üzüm tip puanının yüksek tutulmasında en ideal karışım yüzde 5 potasyum karbonat ve yüzde 1 zeytinyağı içeren karışım olarak belirlenmiştir. Bu karışımın uygulanması durumunda ideal sonuç alınmaktadır. Son yıllarda bandırma işlemi yerine üreticinin püskürtmek suretiyle uygulamayı tercih ettiği bilinmektedir. Bu tür bir uygulama yapılması durumunda daha önce yapılmış olan ilaçlamalardan kaynaklanacak kalıntı sorununa neden olacaktır. Unutulmamalıdır ki ne kadar temizlenirse temizlensin, ilaçlamalarda kullanılan ekipmanlarda mutlaka ilaç kalıntısı kalır. Üzüm kurutma işleminde mümkün olduğunca bandırma yöntemi kullanılmalı, eğer mutlaka püskürtme uygulanacak ise bu durumda da daha önce ilaçlamada kullanılan alet ve ekipmanlardan kesinlikle uzak durulmalıdır.”

Muhabir: Mustafa Yıldırım / Ali Korkmaz

Yayıncı: Ufuk Kırabalı – MANİSA

Kaynak: http://www.haberler.com/ureticilere-en-iyi-cekirdeksiz-uzum-kurutma-3920156-haberi/

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :