Reklam 1 Alanı

Bismil Ovası’nda Organik Tarım

Kategori : Bitkisel Üretim - Etiketler :, , , - Tarih : 27 Mart 2012

Diyarbakır’ın Bismil Ovası’nda yer alan 1 milyon 613 bin metrekare arazisinde organik tarım faaliyetlerine başlayan Ar Tarım, Türkiye’nin en büyük organik pamuk üreticisi olmayı hedefliyor.

Sulama problemleri ve bölgedeki sosyal sorunlar nedeniyle gerektiği gibi kullanılamayan Bismil Ovası’nın da kaderi değişmeye başlıyor. Verimli topraklarıyla ünlü Bismil Ovası’nda, modern sulama teknikleriyle organik tarım yapacak olan Ar Tarım, önümüzdeki yıllarda pamuğun yanı sıra buğday, mısır, arpa, sebze ve organik et üretimi de yapacak.

Türkiye’nin en büyük organik tarım markası olma hedefiyle yola çıkan Ar Tarım, Diyarbakır’ın Bismil Ovası’nda yer alan arazisinde üretime başladı. Damla sulama tekniği ile tarımdaki en büyük zorluklardan biri olan kuraklığı aşan şirket, üretiminde en çok kimyasal kullanılan tarım ürünü olan pamuğu organik olarak üretecek.

Bismil Ovası topraklarının organik tarım için çok uygun olduğuna dikkat çeken Ar Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Şehmus Arslan, hem iç hem de dış pazarda büyük talep gören organik tarım ürünlerinin bölgenin kalkınması için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

İtalyanlar bu pamuğu istiyor

Bismil Ovası’nda üretilen pamuğun çok kaliteli olduğunu vurgulayan Şehmus Arslan, toprağın yapısı sayesinde organik üretimdeki verimin de kimyasalların kullanıldığı tarım kadar fazla olduğunu söyledi. Pamuk, üretiminde en fazla kimyasal ilaç kullanılan ürün olduğuna dikkat çeken Şehmus Arslan, “Üstelik dünya böcek ilacı üretiminin yüzde 16′ sı pamuk üretimi için kullanılıyor.

Toprağı, yüzey sularını ve havayı kirleten bu kimyasallar aynı zamanda ürünlerde de kanserojen maddeler bırakıyor. Bu nedenle dünyaca ünlü pek çok tekstil firması organik pamuk kullanmaya özen gösterir hale gelecek. Yüzde yüz organik olarak üretmeye başladığımızda, pamuğa iç ve dış pazardan büyük talep olacak. Şimdiden İtalya’daki bir tekstil firması bizimle anlaşma yapmak istiyor. Muhtemelen çocuk giyimi için kullanacaklar” dedi.

Organik ürünlere olan talebin tüm dünyada hızla arttığını belirten Şehmus Arslan, Bismil Ovası’nın konumu ve topraklarının organik tarım için uygun olduğuna dikkat çekti. Arslan; “Bismil’deki topraklar çok verimli.

Yüzyıllardır Dicle’nin beslediği bu topraklarda her türlü üretimi kolaylıkla yapmak mümkün. DSİ sulama kanallarını yaptı. Yakında ovaya bu kanallardan su yayılacak.

Dicle’nin kıyısında olmamıza rağmen kilometrelerce suyu tarlalara ulaştırmak pek çok çiftçi için büyük maliyetti ve bu gerçekleştirilemiyordu. Biz sulama sorununu çok önce aştık. Yurt dışından aldığımız damla sulama ve modern tarım aletleri en kurak zamanda dahi tarlalarımızı sulayabiliyoruz. Hızla talebi artan organik tarım ürünlerini üretmek için benzersiz bir alan olan Bismil Ovası, organik tarımla kalkınacak.

Biz Ar Tarım olarak bu konuda öncü olmayı hedefledik. Pazarda bu alanda ciddi bir boşluk olduğunu gördük ve bunu değerlendirmek için harekete geçtik. Türkiye’nin bu büyüklükte alanda tamamı organik olarak üretim yapan en büyük tarım şirketi olacağız. Organik tarım üreticisi olarak markalaşacağız. Ar Tarım logosunu gören tüketici ürünün yüzde yüz organik olduğunu bilecek, yakında süt ürünleri ve organik etle de pazarda yer alacağız, bütün alt yapımız hazır” dedi.

Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve kamu yönetimi Fakültesi’nden mezun olan Şehmus Arslan, 100 yıldır aile mesleği olan tarımı modern teknikler ve farklı bir bakış açısıyla devam ettireceğini söyledi. Bismil Ovası’nda modern tarım tekniğini ilk olarak kendilerinin denediklerini söyleyen Arslan, “Damla sulamayı Türkiye de ilk deneyenlerden olduğumuzda çeşitli eleştiriler vardı, bu maliyete değmeyeceğini düşünenler oldu.

Ancak aldığımız yüksek verimi görenler hızlı bir şekilde damla sulamaya geçiş yaptılar. Bugün organik tarımla da ovada bir ilke imza atıyoruz. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda ovada organik tarım yapanların sayısı hızla artacak” dedi.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/20217858.asp

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :