Reklam 1 Alanı

Çilek üretimi ilçenin çehresini değiştirdi

Kategori : Bitkisel Üretim, Gıda - Etiketler :, , - Tarih : 08 Haziran 2012

Geçmiş yıllarda ekonomisi tütün üretimine dayanan Köprübaşı ilçesinde, çilek yetiştiriciliği yeni geçim kaynağı oldu.

Manisa- Köprübaşı Kaymakamı Recep Höl, yaptığı açıklamada, üreticilerin 1990’lı yıllardan itibaren ilçenin geleneksel tarım ürünü niteliğindeki tütünden yeterince kazanç elde edememesi üzerine alternatif tarım ürünleri arayışına girildiğini belirtti.
Bu kapsamda Manisa İl Özel İdaresi’nin sağladığı destekle 2000’de yarım dönümlük arazi üzerinde deneme amaçlı olarak çilek yetiştirildiğine başlandığını anlatan Höl, olumlu sonuç alınması üzerine çilek üretiminin ilçede her yıl artarak devam ettiğini kaydetti.
Höl, şunları söyledi:

”Önceleri Köprübaşı ilçemizin adı ‘tütün kent’ olarak bilinirdi. Vatandaşlarımız geçimini tütün üretiminden sağlıyordu. Fakat tütündeki kota uygulamaları ve pazar sıkıntısından dolayı İl Özel İdaresi tarafından alternatif ürün olarak çilek üretimi önerildi. Kaymakamlığımızın da katkılarıyla 500 metrekareyle başlayan üretim, şimdi 4 bin dekara ulaştı ve ismimizi ‘tütün kent’ten ‘çilek kent’e dönüştürdük.”

Höl, ilçede üretilen çileğin, yurt içindeki pazarın yanı sıra Romanya, Ukrayna ve Rusya’ya gönderildiğini belirtti. Kaymakam Höl, ”İlçede çilek üretiminde yıllık ciromuz yaklaşık 15 milyon liraya ulaştı. Üreticilerimiz çilekten son derece memnun ve her geçen yıl ilçemizdeki üretim katlanarak artıyor” dedi.

Çilek ilçeden göçü önledi

Köprübaşı Belediye Başkanı Zafer Mergen ise ilçede çilek üretimine deneme amaçlı olarak 10 üretici ile başlandığını, bugün ilçede 800 üreticinin bulunduğunu söyledi.
Mergen, ”Camarosa” cinsi çileğin, ilçenin önemli geçim kaynağı haline geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

”Çilek üretimi sayesinde ilçeden göç etmek isteyen vatandaşımız kalmadı. Çilek hasat dönemlerinde çevre ilçe ve illerden mevsimlik işçiler buraya geliyor. Çilekten elde edilen gelir, diğer sektörlerin de gelişmesine katkı sağladı. İnşaat sektöründe yüzde 130’luk artış oldu. Arazi, emlak ve araç alım satımlarında büyük hareketlilik yaşanmakta. Yeni çilek ve zeytin alanları da açılıyor. İlçemiz, cazibe merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlemekte.”

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=342406

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :