Reklam 1 Alanı

Hiçbir Şekilde GDO'ya İzin Vermiyoruz

Kategori : Gıda - Etiketler :, , , , - Tarih : 23 Nisan 2013

gdoya izin verilmiyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin, son 10 yıl içerisinde pirinç üretimini 219 bin tondan 550 bin tona çıkardığını belirterek, “Türkiye’nin ihtiyacı da bu kadar. Hiçbir şekilde GDO’ya izin vermiyoruz” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mersin’de GDO’lu olduğu iddiasıyla el konulan çeltikle ilgili son durumun sorulması üzerine Mehdi Eker, şunları kaydetti: “Türkiye, son 10 yıl içerisinde pirinç üretimini 219 bin tondan 540-550 bin tona çıkardı. Türkiye’nin ihtiyacı da bu kadar. Hiçbir şekilde GDO’ya izin vermiyoruz. Vatandaşlarımızın kafasını karıştırmaya, üreticilerimize zarar vermeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Dünyada ticarete konu GDO’lu pirinç üretimi söz konusu değil. Türkiye’nin GDO ile ilgili mevzuatı sıfır toleranstır. AB ülkelerinde GDO’lu gıdalara yer yer izin verilmesi nedeniyle bulaşma oluyor. İnsan gıdasında sıfır tolerans olması nedeniyle bulaşma eşiği bizim mevzuatımızda yok.”

Laboratuvarlarda yapılan “var-yok” analizinde zerre kadar GDO olsa bile belirlendiğini kaydeden Eker, daha sonrasında ise gen kaynağına ilişkin çalışma yapıldığını belirtti. Bakanlığın GDO’nun bütün türlerini, tiplerini ve miktarını tayin edebilecek uluslararası akreditasyona sahip 2 laboratuvarı bulunduğunu anlatan Eker, 7 tane de miktar tayini ve “var-yok” analizi yapabilecek akredite laboratuvarları bulunduğunu söyledi. Eker, Bakanlığın laboratuvarlarıyla ilgili şüphe uyandıracak beyanatlardan kaçınmak gerektiğine dikkati çekti.

‘Fiyat artışı söz konusu değil’

Bazı televizyon kanallarında “GDO’ya ilişkin olaylar nedeniyle pirinç fiyatlarının arttığı” yönünde iddialara yer verildiğini anlatan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu da doğru değil. TMO piyasayı takip ediyor. Son bir hafta içerisinde Osmancık pirincinin tonu 2 bin 200, baldo pirincin tonu 2 bin 890 liradan işlem görüyor. Herhangi bir fiyat artışı söz konusu değil. Bunlar tamamen spekülatif. Türkiye’de yeteri kadar sağlıklı, hijyenik ürün bulunmaktadır. Bu konuda vatandaşımızın kafasını bulandırmaya, yediği içtiği ile sorunlu hale getirmeye dönük beyanatlar yapılmamasını diliyorum. Çünkü bu çok yanlış bir şey. Bizim temennimiz bilen kişilerin, konu uzmanlarının konuşmasıdır.”

Türkiye’nin bulaşmaya izin vermediğini, bunu tespit ettiklerinde ürünleri topladıklarını ve insan gıdası olarak tüketilmelerine izin vermediklerini kaydeden Eker, “Bizim mevzuatımız bu konuda son derece de Avrupa Birliği’nin ilerisinde. Son derece de açık ve net. Mahkemeye intikal etmiş bir konu hakkında da konuşmak asla doğru değil. Onu bırakalım yargı, hukuk içerisinde değerlendirmesini yapsın. Eminim adalet yerini bulacaktır” diye konuştu.

Eker, bir soru üzerine AB veya başka ülkelerde GDO’lu ürünlere izin verildiği için bulaşıklık sınırı konulduğunu, ancak Türkiye’de hiçbir şekilde insan gıdası olarak tüketimine ve ithalatına izin verilmediği için bulaşıklık sınırının söz konusu olmadığını söyledi.

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=411282&kn=11&ka=4&kb=11

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :