Reklam 1 Alanı

2013 Türkiye'de 'Kestane Yılı'

Kategori : Diğer - Etiketler :, , , - Tarih : 17 Şubat 2013

2013-turkiyede-kestane-yili

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ”2013 Kestane Yılı” ilan edilmesinden sonra Türkiye’nin tek organik ürün belgesine sahip Simavlı üreticilerin, bu yılı iyi değerlendirmenin gayreti içine girdikleri bildirildi.

Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, yaptığı açıklamada, Bursa’da düzenlenen ”Kestane Eylem Planı Çalıştayı”nda Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından bu yılın kestane yılı olarak ilan edildiğini söyledi.

Bu yılın kendileri için büyük bir fırsat olduğunu belirten Bütüner, şöyle konuştu: ”Türkiye’nin en kaliteli ve organik kestanesi Simav’da yetişiyor. Kestane Yılı’nın ilanı ile birlikte kestane üretimi, kalitesinin artırılması, pazarlaması ve dikilecek yeni fidanlarla Simav’ın Türkiye pazarındaki payının yükseleceğine inanıyorum. Simav Türkiye’nin organik ürün belgesine sahip tek üretim merkezi. Bunun Simav dışında kimse tarafından bilinmemesi üreticilerimizin aleyhine bir durum oluşturuyor. Hasat döneminde toptancılar, ilçede üreticilerden topladıkları kestaneyi piyasaya ‘Bursa Kestanesi’ olarak sunuyor. Hatta Bursa Kestanesi adı altında İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelere pazarlıyorlar. Üreticiden daha çok bu aracılar kazanıyor. Biz kendi pazarımızı, kendi markamızı oluşturmalıyız. Simav’da her yıl yaklaşık 3 bin hektar alanda, yaklaşık 7 bin ton kestane üretimi gerçekleştiriliyor. Bu yılı fırsat bilip, devletimizin de destekleriyle üretim kapasitemizi 10 bin tona çıkarmalıyız.”

Bütüner, kestane ağaçlarının ölümüne neden olan dal kanseriyle de mücadele edeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=398718&kn=11&ka=4&kb=11

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :