Reklam 1 Alanı

Binlerce Besiciye 'Kurbanlık' Müjdesi

Kategori : Gıda - Etiketler :, , , - Tarih : 21 Eylül 2012

Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, 2012 yılında yeteri kadar kurbanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvan olduğu için Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Et ve Balık Kurumu’nu kurbanlık ithalatı için görevlendirmediğini bildirdi.

Ulubaş, “Yani EBK, bu yıl kurbanlık ithalatı yapmayacak. Ne Trakya bölgesinde ne de Anadolu’da bir baş dahi kurbanlık hayvan satışımız olmayacak” dedi.

Ulubaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Et ve Balık Kurumu politikalarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilkeleri doğrultusunda belirlendiğini belirterek, 2010 ve 2011 yıllarında Bakanlığın kurbanlık pazar fiyatlarının, kurban keseceklerin aleyhine bozulmaması için EBK’ya resmi olarak kurban ithalatı görevi verdiğini hatırlattı.

Kurumun kendiliğinden ithalat kararı almadığına, buna yetkisi olmadığına işaret eden Ulubaş, Et ve Balık Kurumu’nun bu kurbanlıkları sadece hastalıklardan ari bölge ilan edilen İstanbul’un Avrupa yakasında ve Trakya bölgesinde sattığını, söz konusu dönemde Anadolu’da bir baş dahi kurbanlık hayvan satmadığını kaydetti.

Ulubaş, şöyle konuştu:
“Türkiye’nin kurbanlık açığının olup olmadığını Et ve Balık Kurumu belirlemez. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili birimleri belirler. 2012 yılında böyle bir kurbanlık açığı olmadığını, çiftçinin elinde yeteri kadar kurbanlık büyükbaş ve küçükbaş olduğu sayılar verilerek açıklandı. 2012 yılında yeteri kadar kurbanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvan olduğu için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Et ve Balık Kurumu’nu kurbanlık ithalatı için görevlendirmedi. Yani Et ve Balık Kurumu, 2012 yılında kurbanlık ithalatı yapmayacak. Ne Trakya bölgesinde ne de Anadolu’da bir baş dahi kurbanlık hayvan satışımız olmayacaktır”

Fiyatlardan bu yıl iki taraf da memnun olacak

Türkiye’nin kurbanlık ihtiyacının 650 bin büyükbaş hayvan, 2 milyon da küçükbaş hayvan olduğuna işaret eden Ulubaş, açıklanan rakamlarla 2012 yılında çiftçinin elinde 1 milyon 50 bin büyükbaş ve 2 milyon 800 bin küçükbaş kurbanlık hayvan bulunduğunu bunun da Türkiye’nin ihtiyacının üzerinde bir kurbanlık hayvan olduğunu gösterdiğini söyledi.

Ulubaş, “Bu kurbanlık hayvan sayısı doğrultusunda Türkiye bu yıl, kurbanlık sıkıntısı çekmeyecek. Bu sene inşallah geçen seneki kurban fiyatları düzeyinde bir pazar oluşacak. Hem kurban satanlar, hem de kurban alanların memnun olacakları bir serbest piyasa oluşacak” şeklinde konuştu.

2012 yılında kurbanlık fiyatlarında kurban keseceklerin aleyhine bir fiyat artışı olmayacağının da öngörüldüğünü bildiren Ulubaş, fiyatlarda artış olsa bile bunun çok cüzi miktarda olacağını ve kurban keseceklerin aleyhinde olmayacağını belirtti.

-Trakya bölgesine Anadolu’dan kurbanlık geçişi olacak mı?

Türkiye’de Trakya bölgesi ve İstanbul’un Avrupa yakasının hastalıklardan ari bölge ilan edildiğini ve bunun bütün dünya sağlık teşkilatlarınca kabul edildiğini anlatan Ulubaş, bu kapsamda Trakya bölgesine hastalıklı hayvan geçişini önlemek için belli şartlar konulduğunu kaydetti.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün de geçiş şartlarını aylar önce açıkladığını hatırlatan Ulubaş, şöyle devam etti:
“Bu sağlık şartlarını yerine getiren ve gerekli nakil belgelerini alan her yetiştirici Trakya bölgesine kurbanlığını geçirebilir. Trakya’ya kurbanlık götüren çiftçilerimiz taşrada Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın il ve ilçe müdürlüklerine müracaatlarını yapsınlar gerekli müsaadeyi alsınlar. Ben yeteri kadar Anadolu’dan İstanbul’a bu şartlara haiz hayvan geçeceğini tahmin ediyorum.”

Ulubaş, Trakya bölgesinden sonra da Marmara bölgesi ve Türkiye’nin diğer bölgelerinin de hastalıklardan ari bölge olarak dünya sağlık otoritelerince
kabul edilmesinin istekleri ve beklentileri olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye’de hayvan sayısı arttıkça ithalat azalıyor

Et ve Balık Kurumu’nun besiciye sürekli garanti düzenli pazar, kalitede de eşik olduğunu anlatan Ulubaş, Kurumun 2010’da serbest piyasada et fiyatlarının tüketici aleyhine bozulması nedeniyle Bakanlar Kurulunca Et ve Balık Kurumu’nu özel sektörle birlikte hem kasaplık canlı sığır, besilik sığır hem de karkas et ithal etmek üzere görevlendirildiğini hatırlattı.

Bu kapsamda EBK’nın 2010 yılında 132 bin 280 kasaplık sığır ithalatı gerçekleştirdiğini belirten Ulubaş, 2010 yılında kestiği hayvanın yüzde 75,16’sını dışarıdan getirdiğini, yüzde 24,84’ünü çiftçiden aldığını kaydetti.

Ulubaş bu şekilde, tüketici aleyhine bozulan ve 18 liraya çıkan 1 kilogram karkas etin fiyatını 14,00 liraya, 30 liraya çıkan 1 kilogram kıymanın fiyatını 18,50 liraya çektiğini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uyguladığı ciddi desteklerle Türkiye’de 2 senede küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayısında ciddi artışlar olduğuna ve bunun TÜİK rakamlarına da yansıdığına dikkati çeken Ulubaş, şöyle devam etti:

“Bu nedenle 2012 yılının ilk 8 ayında 42 bin 102 adet kendi çiftçimizden kasaplık sığır aldık. 28 bin 979 baş kasaplık sığırı dünyanın en hastalıksız ülkeleri kabul edilen Uruguay, Brezilya ve Avustralya’dan ithal ettik. Yani 2012 yılının ilk 8 ayında 72 bin 81 büyükbaş hayvan kestik. Bu kestiğimiz kasaplık sığırların yüzde 60’ı yerli. Bu şu demek 2010 yılında kestiğimiz hayvanların yüzde 75’ini ithal ederken, 2012 yılında bu hayvanların sadece 40’ını ithal ettik. Bunun nedeni şu, ülkede yetiştirilen hayvan sayısında artış oldu. Bu hayvan sayısındaki artıştan dolayı da biz yeteri kadar ülke içerisinden yerli hayvan aldık ve ithalatı azalttık.

Bundan sonra hayvan sayısındaki artışlar devam ederse ithalat Bakanlar Kurulu’nun vereceği kararla sıfırlanabilir. Tabi bu kararı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı teklif eder ve Bakanlar Kurulu verir. Devletin bir kurumu, kendi başına ithalat kararı alamaz veya ithalatı durduramaz”

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/21512058.asp

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :