Reklam 1 Alanı

Dalaman'da Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi

Kategori : Bitkisel Üretim - Etiketler :, , - Tarih : 11 Eylül 2012

Dalaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından limon hariç bütün turuçgiller çeşitlerinde, kayısı, ayva, şeftali, incir, Trabzon hurması, nar ve avokadoda görülen Akdeniz Meyve Sineği’nin mücadelesinin başlandığı bildirildi.

Akdeniz Meyve Sineği Mücadele konusunda bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Akdeniz ; “İlçemizde Akdeniz Meyve Sineği mücadelesi başlamıştır. Akdeniz Meyve Sineği Polifag bir zararlıdır. Limon hariç bütün turuçgiller çeşitlerinde, kayısı, ayva, şeftali, incir, Trabzon hurması, nar ve avokado’da görülmektedir. Akdeniz Meyve Sineği erginleri Turunçgil ve Nar meyvelerinin vurma olgunluğuna geldiği dönemde yumurta bıraktıkları noktalarda sarımsı lekelere, olgun meyvelere ise, yumurta bıraktıkları noktalarda ise, kahverengimsi lekelere neden olmaktadır. Akdeniz Meyve Sineğinin asıl zararı, larvaları tarafından yapılır. Konukçusu olduğu meyvelerin etli kısmında beslenen larvalar, meyvede yumuşama ve çöküntü meydana getirir. Bulaşık meyveler zamanından önce olgunlaşır ve dökülür. Özellikle ihraç edilen Turunçgil, Nar ve diğer ürünlerdeki zararı Ülke ekonomisi açısından çok önemlidir. Bu tür meyvelerin vuruklu veya bulaşık olması, ihracatı engellemekte ve ürünün yurtdışına çıkarılmasına izin vermemektedir” dedi.

Mücadele çalışmaları hakkında da bilgiler veren Akdeniz, “Kültürel mücadele olarak; dökülen bulaşık meyveler toplanıp derin çukurlara gömülmeli hasattan sonra ağaçta meyve bırakılmamalıdır. Kimyasal mücadelede ise; Turunçgillerde Eylül-Ekim, Nar ise Ağustos-Eylül aylarında meyvelerde vuruk kontrolü yapılır. Bu aylar içerisinde cezp edici olarak Trimedlure bulunan Steiner ve benzeri plastik tuzaklar veya yüzde 2 amonyum fosfat içeren Mcphail tuzakları asılarak sinek çıkışları takip edilir. Söz konusu kontrollerde ilk vuruk saptandığında veya tuzaklarda ilk sinek yakalandığında Turunçgil ve Nar meyvelerinde ben düşme döneminde ilaçlamaya hemen başlanır.7-10 gün ara ile hasada 10 gün kalıncaya kadar ilaçlamaya devam edilir. Günlük sıcaklık 16 derecenin altına düştüğünde ilaçlamaya gerek duyulmaz. Ayrıca Bakanlığımızca Akdeniz meyve sineği zararlısına karşı biyolojik veya biyoteknik mücadele(Feromon tuzak) yapan üreticilere destekleme ödemesi yapacaktır. Turunçgil desteklemesi için son başvuru tarihi 31 Ekim 2012 mesai bitimine kadar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne yapılacaktır” diye konuştu.

Kaynak: http://www.haberfx.net/dalamanda-akdeniz-meyve-sinegi-mucadelesi-baslandi-haberi-596361/

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :