Reklam 1 Alanı

Fındıkta Makineli Tarım İçin 'Çift V' Projesi

Kategori : Bitkisel Üretim - Etiketler :, - Tarih : 28 Ağustos 2012

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Türkiye’de bugün 36 ilde yetiştirilen fındığın üretim alanlarının engebeli olması ve makineli tarıma uygun olmaması sebebiyle yeni bir proje geliştirdi. Projeye göre, yüzde 30 eğimli fındık bahçeleri ‘Çift V’ dikim sistemi ile yenilenerek makineli tarıma uygun hale getirilecek.
Özellikle fındığın ‘1. Standart Bölgesi’ olan Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındık bahçelerinin yaşlanması ve verimden düşmesi, bu bahçelerde yıllardır gençleştirme yapılmaması, babadan kalma usullerle dikim yapılması sebebiyle yeni projeler gündeme geldi. Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Bakanlığa önerilen ‘Fındık Bahçelerinin Yenilenmesi Projesi’, makineli tarımın önünü açabilecek maddeler içeriyor.

ÜRETİCİYE PROJE DESTEĞİ VERİLECEK

İtalya’daki fındık arazilerinden esinlenerek hazırlanan proje ilk etapta 162 bin hektar alanda uygulanacak. Meyili yüzde 10 ile 30’a kadar olan arazilerde ‘Çift V’ sistemi ile dikim yapılacak. Halen fındık ocaklarındaki dal sayısının yüksekliğinin verimi düşürdüğü göz önüne alınarak ortaya atılan ‘çift V’ sisteminde sadece iki dal olabilecek. Fındık ağaç sıraları eğimli arazilerde teraslama yöntemi ile makineli tarıma uygun hale getirilebilecek. Bu sistem ile maliyet unsurlarını oluşturan hasat, harman ve dip sürgünü temizliği ortadan kaldırılacak.
Aynı sistem meyili yüzde 30 ile 50 arasında olan arazilerde de ‘cep teras’ yöntemiyle uygulanabilecek. Proje kapsamında projeyi bahçesinde uygulamak isteyen üreticiye, tesis maliyeti için dekar başına 750 TL ödenmesi teklif edildi. Sistemin uygulandığı arazide dikimi yapılan fındık ağaçlarından 5 yıl sonra verim alınacağı için bu süre içindeki ürün kaybını telafi etmek için yıllık dekar başına 150 TL ‘telafi edici ödeme’ yapılmasının uygun olacağı belirtildi.

Kaynak: http://www.giresungazete.net/haber_detay.asp?haberID=25543

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :