Reklam 1 Alanı

Peynir alırken etikete dikkat

Kategori : Gıda - Etiketler :, , , - Tarih : 08 Şubat 2015

peynir-alirken-etikete-dikkat

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, peynirin tuz ve yağ oranı ile etiket bilgilerine ilişkin standartları belirleyen tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, peynirin tuz ve yağ oranı, muhafazasına ilişkin standartları ve etiketlendirme koşullarını yeniden belirledi. Peynir, artık tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız olmak üzere 4 grupta satışa sunulacak…

En az yüzde 45 yağlı olan peynirler, “tam yağlı” kategorisinde yer alacak. Yüzde 45 ile 25 arasında yağlı olanlar, “yarım yağlı” sayılacak. Yüzde 25-10 yağ içerenler “az yağlı”, yüzde 10 ve altında yağ içerenler ise “yağsız” şeklinde etiketlendirilecek…

ETİKETLERDE DÜZENLEME

Peynirler, tebliğ kapsamındaki tanımlanan ürün adlarına veya coğrafi işaret olarak tescil edilmiş adlarına göre piyasaya arz edilecek. Bu şekilde bir adlandırma yoksa, yöresel ya da ülkesel adlarına uygun olarak piyasaya sunulacak.

Peynirlerin etiketinde, “köy peyniri”, “gelenekselpeynir”, “doğal peynir”, “çiftlik peyniri” gibi ibarelere/nitelemelere yer verilmeyecek.

PEYNİRDE AROMA KULLANILAMAYACAK

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde, koyun sütü aroması, keçi sütü aroması ve tereyağı aroması gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri kullanılmayacak.

Sadece tek bir türe ait süt kullanılarak üretilen peynirlerde, türün adı peynir adı ile birlikte etikette belirtilebilecek ve hayvanın resmi kullanılabilecek. Peynirin üretiminde farklı hayvan türlerine ait sütlerin karıştırılarak kullanılması durumunda kullanılan sütün elde edildiği türlerin adları, ürün adının yanında “koyun, keçi ve inek sütünden üretilmiştir” gibi ifadelerle belirtilecek. Ancak bu ürünlerin etiketinde inerk, koyun, keçi gibi türlere ait görsellere yer verilmeyecek.

ÇİĞ SÜTTEN ÜRETİM

Prosesinde pastörizasyona eşdeğer ısıl işlem bulunmayan çiğ sütten veya termizasyon işlemi uygulanan sütlerden üretilen ve telemesi haşlanmamış peynirlerin etiketlerinde “çiğ sütten üretilmiştir” ibaresi ürün adıyla aynı yüzde ve en az 3 milimetre punto büyüklüğünde karakterler kullanılarak yazılacak.

ESKİ KAŞARA 120 GÜN KRİTERİ

En az 120 gün süre ile olgunlaştırılarak üretilen kaşarpeynirlerinde “eski” ifadesi kullanılabilecek.

Tebliğe aykırı davrananlar hakkında, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacak.

Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, tebliğ hükümlerine 31 Aralık 2015 tarihine kadar uymak zorunda olacak. Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri tarafından 1 Ocak 2016’dan önce piyasaya arz edilen ürünler 31 Aralık 2016’ya, 1 Ocak 2016 tarihinden önce piyasaya arz edilen ve son tüketim tarihi 1 yıldan fazla olanpeynirler 31 Aralık 2017’ye kadar piyasada bulunabilecek.

Kaynak: NTV

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :