Reklam 1 Alanı

Tarımda 100 bin girişimci aranıyor

Kategori : Desteklemeler - Etiketler :, , - Tarih : 06 Şubat 2015

tarimda-yuzbin-girisimci-araniyor

Dünyadaki hızlı nüfus artışı tarım girişimciliğini öne çıkardı .2023’te ilk 10 ekonomi arasına girmek isteyen Türkiye’de her yıl bu alanda 12 milyar $’lık yatırım v e100 bin girişimci çıkarma hedefi var
ABD’li Tarım Bilimci Lester Brown’un analizlerine göre dünya nüfusu, 1970’ten beri neredeyse iki katına çıktı. Yakın zamanda da 9 milyara varacak. 3 milyar kişi, gıda zincirinde normalden daha fazla et, süt ve yumurta tüketiyor. 30 yıl içinde 3 milyarlık ek bir nüfus da kapıda. Çin, Hindistan ve diğer ülkeler de daha fazla aile “orta sınıf” kategorisine ulaştıkları için, daha iyi beslenmeyi umuyorlar. Bu doğrultuda her ülkenin kaynakların yeniden gözden geçirilmesi ve yeni nesil girişimcilerini bu alana kaydırması gerekiyor. Türk tarımı da bu doğrultuda yeniden yapılanıyor. Türkiye’nin bu süreçteki en güçlü enstrümanı da yine gözü kara girişimciler olacak. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’nin 8 yıl içinde tarım alanında gelişmiş ilk 10 ekonomi arasına girebilmesi için her yıl ortalama 12 milyar dolarlık sıfırdan kurulmuş yatırıma ve ortalama 100 bin yeni girişimciye ihtiyacı var. Ayrıca bu süreçte tarım sektörünün ihtiyaçları da doğal olarak, daha ‘karmaşık’ hale geliyor. Bu alanda önemli unsurlardan birisi de finansman sıkıntısı olarak öne çıkıyor. İşte bu noktada da bankacılık hizmetleri devreye giriyor. Son yıllarda birçok banka konuya eğilmiş durumda. Kredi vermenin de ötesinde üreticiyle, çiftçiyle aynı havayı solumaya başmış olan Türk bankacılık sistemi sektörün yeniden şekillenmesinde büyük rol oynuyor

9 MİLYAR TL TEŞVİK VAR
Devlet de tarımsal destekler de kesenin ağzını açmış durumda. 2015 için 9 milyar TL’lik bir bütçe hazırlanmış durumda. Hayvancılık ile kırsal kalkınma desteklerinin toplam ödemeler içindeki payında ise bir miktar azalma öngörülse de özellikle endüstriyel ve modern tarım girişimlerine oldukça yüksek oranlar da teşvikler yer alıyor.

EN BÜYÜK DESTEK ORGANİĞE
Organik Tarım uzun süredir hükümetin de özel destek programları arasında yer alıyor. Bu kapsamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı “Organik Tarım Destekleme Programı” kapsamında hibe vererek yatırımcıları destekliyor. Örneğin meyve ve sebze üreticilerine dekar başına 50 TL destek veriliyor. Tarla bitkilerinde dekar başına 10 TL ödeniyor. İyi tarım uygulamalarına ise dekar başına 25 TL hibe var.

5 NOKTAYA DİKKAT!
Tarım sektöründe yatırım yapacakların dikkat etmesi gereken beş nokta.

BİRÇOK KİŞİDEN GÖRÜŞ ALIN: Uzman kişilerden tavsiye almak her zaman için faydalıdır
UYGULANABİLİR PROJELER: Girişimcilerin en büyük sorunu uygulanabilirliği zor hayallerin peşinde takılmaları. Özellikle ilk girişim projenizin her anlamda ayaklarının yere basması gerekiyor.
TÜM BİRİKİMİNİZİ YATIRMAYIN: Özellikle tarım sektöründe bir işe çok fazla sermayeyle başlamak da zaman zaman sorun yaratabilir. Bütçenizin çokluğu gereksiz harcamalar yapmanızı körükleyebilir.
TEKNOLOJİYİ TAKİP EDİN: Girişimciler tüm yenilikleri en ince ayrıntısına kadar takip etmek zorundalar.
FİNANSAL YENİLİKLER: Girişimlerinizde kurumsal ve finansal yönetim sistemlerini öğrenerek, gelenekselliğin getirdiği yüklerden kurtulabilirsiniz.

Kaynak: Sabah

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :