Reklam 1 Alanı

Tarımda Sigorta Bilinci Giderek Artıyor

Kategori : Ekonomi - Etiketler :, , , , - Tarih : 23 Mart 2012

Tarım sektöründe dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını gibi risklerden korunmak isteyen çiftçilerin, devletin verdiği destek ve sağladığı kolaylıklar sayesinde sigortaya gösterdiği ilginin her geçen yıl arttığı belirtildi.

Tarım Sigortaları İşletmeleri (TARSİM) Malatya Bölge Koordinatörü Sabri Akın, yaptığı açıklamada, Türkiye’de tarım sigortası konusunda çiftçinin giderek bilinçlendiğini söyledi.

Akın, bilmediği için sigorta yaptırmayan çiftçiler bulunduğunu, ancak son dönemde bilinçli şekilde sigorta yaptıran çiftçi sayısının arttığını belirtti. Bu konuda kendilerine geri dönüşlerin de olumlu olduğunu anlatan Akın, birçok vatandaşın tarım sigortasından çok fayda gördüğünü ve bundan sonra sigorta yaptırmaya devam edeceklerini belirttiğini kaydetti.

TARSİM’in çiftçi tarafından benimsendiğini ifade eden Akın, şöyle devam etti: “Malatya merkezli olarak Anadolu’nun doğusundaki 14 ile hizmet veriyoruz. Bu bölgelerdeki tanıtım, sigorta, hasar tespit çalışmaları yapıyoruz. 1 Ocak’tan itibaren 2012 yılı için poliçe hazırlama, sigortalama işlemlerine başlattık. Malatya’da özellikle kayısı ürününe sigorta yapıyoruz. Özellikle don ve dolu riskine karşı sigorta yapılıyor. Üreticilerimizin son yıllarda duyarlılığı arttı. Sigortalama işlemleri arttı. Duyarlılığın sürekli olmasını arzu ediyoruz. Çünkü sadece Malatya’da kayısıda ciddi hasar ülke ekonomisini etkileyecek düzeye çıkabiliyor. Kayısı kent ekonomisinin en önemli ürünüdür. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Malatya’da sigortalama duyarlığı artıyor.”

Önceki yıla göre sigortalı alan bakımından ciddi bir gelişme olduğunu bildiren Akın, “Sigortaladığımız ürün bedeli arttı. Alan olarak biraz daha düşük. Genel olarak üreticilerimiz kendi bahçelerinde nereyi daha riskli görüyorsa, oraları sigorta kapsamına aldırıyorlar. Üreticilerin mağdur olmamaları için bu konuda daha ciddi şekilde davranmaları gerekiyor. Biz çiçeklenme döneminden itibaren sigorta kapsamına alıyoruz.” dedi.

Don riskine karşı sigortalama kabul tarihlerinin sona erdiğini anlatan Akın, dolu riskine karşı ise 15 günlük süre bulunduğunu hatırlattı. Rakımı yüksek araziler ve baraj sahilindeki ilçelerde ciddi anlamda dolu riski bulunduğunu kaydeden Akın, çiftçilere ürünlerini sigortalatmaları uyarısında bulundu.

Üründe doğal afetler nedeniyle bir hasar oluştuğunda yapılan işlemlere de değinen Akın, “Herhangi bir don hasar söz konusu olduğunda çiftçilerimiz acentelerine dilekçe ile başvuruyor. Onların vasıtasıyla internet sitemize müracaat ediliyor. Gerekli eksper atamalarını yapıyoruz. Meyvecilikte eksperlerimiz iki türlü tespit yapıyor. Önce don hasarı olup olmadığını, ardından da don hasarının miktarını ölçüyorlar. Kesinlikle ihbar edilmeyen, dilekçe ile başvurulmayan üreticilere ödeme yapılamıyor. Sigortalılık bilinci çok çok önemlidir. Dönem dönem yaparak dönem dönem ara vermek yarar sağlamıyor. Sağlık için, araç ve konutlar için nasıl sigorta yapılıyorsa tarladaki ürünler de sigorta kapsamına alınmalıdır.” diye konuştu.

Kayısı üreticisi Osman Uçar da 5 yıldan bu yana bahçesindeki ağaçları için sigorta yaptırdığını, çok olumlu sonuçlar aldığını belirtti. Önceki yıllarda oluşan hasarlar için aldığı paralarla 10 yıllık sigorta primi ödeme ücretini aldığını anlatan Uçar, ayrıca traktör de aldığını ifade etti.

TARIM SİGORTASI KAPSAMINA GİREN RİSKLER

Tarım sigortasının kapsamında bitkisel ürünlerde, dolu, fırtına, yangın, heyelan ve deprem ile sel ve su baskınları, açık alanda yetiştirilen tüm meyvelerde don riski, seralarda; dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel, su baskını ve taşıt çarpması ile kar ve dolu ağırlığı, süt hayvanı sığırlarının ölüm riski, bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış kapalı kümeslerde yetiştirilen kümes hayvanlarında ölüm riski, hem denizlerde ve hem iç sularda yetiştirilen su ürünlerine (her türlü hastalık, zehirlenme, kaza ve bazı doğal afetler) ölüm riski sigortası TARSİM kapsamında yer alıyor. Bunlara ek olarak bu yıl ilk defa süt sığırlarının yanı sıra damızlık erkek ve dişi mandalar ile ve açıkta yetiştirilen tüm meyvelerde çiçeklenme dönemi de sigorta kapsamına alındı.

Kaynak: http://www.haber50.com/tarsim-bolge-koordinatoru-akin-tarimda-sigorta-bilinci-giderek-artiyor-713529h.htm

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :