Reklam 1 Alanı

Tarlalar Balık Kaynıyor

Kategori : Bitkisel Üretim, Su Ürünleri - Etiketler :, - Tarih : 02 Eylül 2012

Milas’ta pamuk ekiminden vazgeçen üretici, çareyi tarım arazilerinde balık yetiştirmekte buldu.

Muğla’nın Milas ilçesinde 2002 yılında 55 bin dönümlük arazide pamuk üretimi yapılırken, yanlış tarım politikaları nedeniyle bu alanlar şimdi 3 bin 300 dönüme kadar geriledi. Pamuğa yatırdığı parayı geri alamayan çiftçiler ise tarla balıkçılığına yöneliyorlar.

ÇİPURA VE LEVREK

Tohum, gübre, mazot gibi girdileri sürekli yükselmesine karşın Avrupa Birliği’yle yapılan Gümrük Birliği Anlaşması nedeniyle ülkeye gümrüksüz pamuk girişi, üreticisini çaresiz bıraktı. Milas ovalarında 2002 yılında 55 bin dönüm arazide pamuk ekilirken, yaptığı masrafı çıkaramayan pamukçu giderek üretimden çekilmeye başladı. Şimdi bu alanların yüzölçümü 3 bin 500 dönüme kadar geriledi.

Ekinanbarı, Yaşyer ve Avşar ovalarında yeraltından tuzlu su çıkmasından yararlanan üreticiler, pamuk tarlalarını toprak havuzlara dönüştürerek buralarda levrek ve çipura yetiştirmeye başladılar. “Milas İç Su Ürünleri Yetiştirici Üreticileri Birliği”ni de kuran dünün pamukçusu, birliğin başına da bir zamanlar Altay ve Trabzonspor’da futbol oynamış Milli Futbolcu Cengiz Atila’yı getirdi.

Kendisi de toprak havuzlarda levrek ve çipura üreten Atila “Üretici, pamuktan beklediğini bulamayınca arayışlara yöneldi. Kuyularla yeraltından tuzlu suyun çıkmasını da bir fırsata dönüştürerek kültür balığı üretimine başladık. Havuzlarda üretilen balıklar, denizlerdeki kirliliğin tersine yeraltından çekilen temiz sularla yapılıyor. Bu nedenle toprak havuz balıkları çevre kirleticilere kapalı olduğu için daha hijyeniktir” diye konuştu.

ELEKTRİK ÇARPIYOR!

Havuzlardaki suyu oksijen yönünden zenginleştirebilmek için sürekli elektrik kullanmak zorunda olduklarından ötürü yüklü elektrik faturalarıyla da karşılaştıklarını belirten Atilla, “Maliyeti düşürebilmek için tuzlu sulardan kaynak suyu harcı alınmamasını ve tarım, hayvancılık ve bu kapsamdaki balıkçılık işkolunda indirimli fiyattan elektrik kullanmalarına olanak sağlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

Birlik İkinci Başkanı Mehmet Yiğit de, yörede toprak havuz balıkçılığını ilk başlatan kişinin kendisi olduğunu savunarak, “Bir çok pamukçu arkamdan geldi. Bugün birlik üyesi toprak havuz balıkçısının sayısı 100’ü buldu. Amacımız üretimi daha da artırarak ihracata yönelmek” dedi.

Milas ovalarında açılan toprak havuzlarda üretilen çipura ve levrek türü balıklar daha çok iç pazarda tüketiliyor. Bu havuzlarda geçen yıl 6 bin 139 ton balık üretildi.

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=362928

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :