Reklam 1 Alanı

Zirai Tahmin Raporu (07.02.2015 – 11.02.2015)

Kategori : Bitkisel Üretim - Etiketler :, , , - Tarih : 08 Şubat 2015

1. BÖLGE
Ankara, Çankırı, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Bolu, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Kırıkkale, Uşak.

Salı günü batısı kuvvetli olmak üzere, cumartesi günü batısı ile kuzeybatısı, diğer günler bölge geneli yağmurlu ve kar yağışlı, yer yer sisli geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta tarla faresi ve ambar zararlıları ile mücadele edilir. Ayçiçeği, kanola, aspir ve patates tohumlarının temini içim çalışmalar yapılır.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde sıvat ve silaj tesisi için yer tespiti yapılır.

Meyvecilikte fidan temini için girişimlere başlanır. Uygun havalarda kış ilaçlamasına başlanır. Ay sonuna doğru budamaya başlanır. Şeftalide klok hastalığına karşı gözler uyanmak üzereyken bordo bulamacı ile ilaçlama yapılır. Çiftlik gübrelemesi yapılır. Kalem aşısı hazırlıklarına başlanır.

Bağcılıkta omcalar üzerindeki kabuklar uyku devresinde toplanıp yakılır. Amerikan asma anaçlıklarında ay sonuna kadar çelik kesimi ve muhafazasına başlanır.

Sebzecilikte sıcak yastıkların yapımına başlanır, gübreler doldurulup sıcaklığın düşmesi beklenir. Kalorifer ısıtmalı yastıklara baş salata tohumu ekimi yapılır. Çökerten hastalığına karşı fidelik toprakları ilaçlanır. Sera sebzeciliğinde kışlık sebzelerde hasat devam edilir.

Süs bitkilerinde salon süs bitkilerinde çelik alınır. Saksı değiştirilir. Sera çiçekçiliğinde, yaz çiçeklerinin tohumu ekilir. Çit bitkilerinin budaması yapılır. Solmuş çiçek goncaları toplanır. Seralarda tohum yastıkları ve fidelikler ilaçlanır.

Sığırcılıkta sığırların yeşil yem ihtiyacını karşılamak için rasyonlara silo yemi veya hayvan pancarı katılır. Suni tohumlama devam edilir. Gebe ve doğum yapan ineklerin bakım ve beslenmelerine itina gösterilir. Doğum yapacakları yerler titizlikle hazırlanır ve kuru altlık serilir. Ahırların günlük, haftalık, aylık temizlikleri yapılır, gerektiğinde dezenfekte edilir. Hava koşulları göz önünde tutularak sürekli yem stokları kontrol edilir, eksiklikler zamanında tamamlanır. Sığırlar bu ayda genellikle ahırda olduğundan, hayvanların tımarları ve tırnak bakımları muntazaman yapılır. Sağım hijyenine dikkat edilir ve hastalıklı olanlara hemen müdahale edilir. Doğum yapan inekler terlemiş olacağından terleri kurutulur, ahır soğuk ise üzerlerine çul serilir. Ayrıca havalar soğuk olacağından doğum yapan inekler 7-10 gün dışarı çıkarılmaz. Doğumdan sonra “son” ahırdan mutlaka uzaklaştırılır, eğer son atılmamışsa hemen veterinere haber verilir. Buzağılara mutlak ağız sütü içirilir. Buzağılarda üçüncü haftadan sonra yavaş yavaş diğer yemlere geçilir ve mutlaka sekizinci haftaya kadar süt içirilir. Ahırlar dış parazitlere karşı sık sık dezenfekte edilir. İyi havalarda hayvanlar dışarıda gezdirilir. İç parazit mücadelesi ve koruyucu aşılar mutlaka yapılır. Özellikle theileriosis ve şap aşıları yapılır.

Koyunculukta doğumu yaklaşan koyunlar ayrı bölümlere alınır, yeni doğan kuzuların annelerini emmeleri sağlanır. Gebe, doğum yapmış koyun ve yeni doğan kuzuların bakım ve beslenmelerine dikkat edilir. Ağılların temizliğine dikkat edilir, doğum bölmelerine kuru altlık serilir. Hayvanlara yavru attırabilecek küflü yem verilmez. Yapağı dökülmesi ve bunlara neden olan dış parazit mücadeleleri yapılır. Doğan merinos kuzularının kuyrukları kesilir. Kuzu septisemisi ve kuzu dizanterisi hastalıklarına karşı gerekli önlemler alınır.

Tavukçulukta kümeslerde soğuk hava cereyanı önlenir, kümes sıcaklığı yumurta verimini olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde ayarlanır. Kümesler yeterince aydınlatılır ve %60 dan fazla rutubet bırakılmadan havalandırılır. Altlıklar sık sık değiştirilir, mikroorganizma faaliyetlerini önlemek için aralarına kireç serpilir. Yumurtalar sık sık toplanır. Kullanılan malzemeler dezenfekte edilir veya sodalı suyla yıkanır. Civciv alımı için ilgili yerlere başvurulur, iç ve dış parazitlere karşı mücadele edilir. Tavuk tifosuna karşı tarama yapılır.

Arıcılıkta kovanlar kışlaktadır. Kışlatmanın dışarıda yapılması halinde kovanın yaş ve rutubetten korunması için gerekli önlem alınır, kar düşen yerlerde kovan üzerindeki karlar temizlenir. Kovanda yeterli bal kalmamışsa ana arının yumurtlama devresine sağlıklı ve kuvvetli girmesi için teşvik şuruplaması yapılır.

2. BÖLGE
Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta.

Pazartesi günü güneydoğusu hariç tamamı, salı günü kuzeydoğusu ile güneydoğusu kuvvetli olmak üzere cumartesi günü orta kıyı kesimleri hariç tamamı, çarşamba günü orta ve güney kıyı kesimleri hariç tamamı, diğer günler bölge geneli yağmurlu ve kar yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey yönlerden orta kuvvette, zaman zaman kuvvetlice eseceği tahmin edilmektedir. Üreticilerin ilaçlamada rüzgârı dikkate almaları önerilir. Bu illerimizde yağış almayan kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta azotlu gübrenin ikinci yarısı amonyum nitrat halinde verilir. Yabancı ot mücadelesi yapılır. Fare mücadelesine devam edilir. Zabrus çıkışı olan yerlerde satıh mücadelesi yapılır. Çeltik tarlalarda tava ve kanal açma hazırlıkları yapılır. Baklada çapa yapılır. Yazlık ekilecek mercimek için toprak işleme, tohum yeri hazırlama ve ekim işlerine devam edilir. Gübreleme yapılır. Pamukta pembe kurda karşı pamuk sapları toplanarak yakılır.

Çayır ve mera bitkilerinde azotlu gübreleme ve ekimi yapılacak yem bitkilerinin toprak hazırlığı yapılır.

Meyvecilikte fidan ve çöğür sökümüne devam edilir. Yeni kurulacak bahçeler için fidan temin edilir. Dikim budaması ve dikim yapılır. Meyve bahçelerinde budamaya devam edilir. Gübreleme yapılır. Toprak işlemesine devam edilir. Şeftalilerde yaprak kıvırcığı hastalığına karşı gözlerde kabarma tespit edilir edilmez bordo bulamacı ile ilaçlama yapılır. Elmada kara lekeye karşı gözler kabarmaya başladığında ilaçlı mücadele yapılır. Kontroller sık sık yapılarak hastalık ve zararlı tespit edildiğinde ilaçlı ve kültürel mücadele yapılır. Turunçgillerde obur sürgünlerin alınması ve budamaya devam edilir. Fosforlu, potaslı ve kompoze gübreler verilir. Yeni kurulacak bahçelerin dikim işleri yapılır. Hasada devam edilir. Bordo bulamacı uygulamasına devam edilir. Zeytincilikte ayın ilk haftasından ay sonuna kadar gübreleme yapılır. Kireçli topraklara fosforlu gübre verilirken beraberinde humus da verilir. Fidan dikimine devam edilir. Budama işlerine devam edilir. Halkalı leke ve fumajine karşı mücadeleye devam edilir.

Bağcılıkta aşı için en uygun zamandır. Gübreleme yapılır. Fosforlu ve potaslı gübrelerin tamamı, azotlu gübrenin yarısı yağmurlardan önce diğer yansıda birinci sulamadan bir hafta önce verilir. Önceden aralanmış olan bağlarda budama yapılır. Çelik marazı ve ölü kol mantari hastalığına karşı %3’lük bordo bulamacı ile gözlerin kabardığı, fakat açılmadığı devrede fırça ile sürülerek ilaçlama yapılır.

Sebzecilikte aralık sonunda ekilen ve 2-3 yapraklı olan fideler ılık yastıklara şaşırtılır. Turfanda yetiştiricilik için balçova kasalarına hıyar ve kabak ekimi yapılır. Yastıklara domates, biber, patlıcan ekimi yapılır. Kavun, karpuz ekimi için kuruda gübreleme yapılır. Kışlık sebzelerin hasadına devam edilir. Seralarda sıcaklık durumuna dikkat edilir. Çökerten hastalığına karşı yastık ve fidelik toprakları ilaçlanır. Solucanlarla mücadele yapılır.

Süs bitkilerinde karanfil üretilecek yerlerde toprak işlemesi ve yanmış çiftlik gübresi ile kaplama gübreleme yapılır. Serada gül yetiştiriciliğinde zirai mücadele, gübreleme ve sulama yapılır. Yabani otlar ve yabani sürgünler temizlenir. Salon çiçeklerinde saksı değiştirme yapılır. Bazı süs ağaç ve ağaççıklarının dikimi yapılır. Seralarda köklendirme, gübreleme, bağlama, gonca tekleme gibi işlere devam edilir.

Sığırcılıkta sığırların yeşil yem ihtiyacını karşılamak için rasyonlara silo yemi veya hayvan pancarı katılır. Suni tohumlama devam edilir. Gebe ve doğum yapan ineklerin bakım ve beslenmelerine itina gösterilir. Doğum yapacakları yerler titizlikle hazırlanır ve kuru altlık serilir. Ahırların günlük, haftalık, aylık temizlikleri yapılır, gerektiğinde dezenfekte edilir. Hava koşulları göz önünde tutularak sürekli yem stokları kontrol edilir, eksiklikler zamanında tamamlanır. Sığırlar bu ayda genellikle ahırda olduklarından hayvanların tımarları ve tırnak bakımları muntazaman yapılır. Sağım hijyenine dikkat edilir ve hastalıklı olanlara hemen müdahale edilir. Doğum yapan inekler terlemiş olacağından terleri kurutulur, ahır soğuk ise üzerlerine çul serilir. Ayrıca havalar soğuk olacağından doğum yapan inekler 7-10 gün dışarı çıkarılmaz. Doğumdan sonra “son” ahırdan mutlaka uzaklaştırılır, eğer son atılmamışsa hemen veterinere haber verilir. Buzağılara mutlak ağız sütü içirilir. Buzağılarda üçüncü haftadan sonra yavaş yavaş diğer yemlere geçilir ve mutlaka sekizinci haftaya kadar süt içirilir. Ahırlar dış parazitlere karşı sık sık dezenfekte edilir. İyi havalarda hayvanlar dışarıda gezdirilir. İç parazit mücadelesi ve koruyucu aşılar mutlaka yapılır. Özellikle theileriosis ve şap aşısı yapılır.

Koyunculukta doğumu yaklaşan koyunlar ayrı bölümlere alınır, yeni doğan kuzuların annelerini emmeleri sağlanır. Gebe, doğum yapmış koyun ve yeni doğan kuzuların bakım ve beslenmelerine özen gösterilir. Ağılların temizliğine dikkat edilir, doğum bölmelerine kuru altlık serilir. Hayvanlara yavru attırabilecek küflü yem verilmez. Yapağı dökülmesi ve bunlara neden olan dış parazit mücadeleleri yapılır. Doğan merinos kuzularının kuyrukları kesilir. Kuzu septisemisi ve kuzu dizanterisi hastalıklarına karşı önlemler alınır.

Tavukçulukta kümeslerde soğuk hava cereyanı önlenir, kümes sıcaklığı yumurta verimini olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde ayarlanır. Kümesler yeterince aydınlatılır ve %60 dan fazla rutubet bırakılmadan havalandırılır. Altlılar sık sık değiştirilir, mikroorganizma faaliyetlerini önlemek için aralarına kireç serpilir. Yumurtalar sık sık toplanır. Kullanılan malzemeler dezenfekte edilir veya sodalı suyla yıkanır. Civciv alımı için hazırlıklar yapılır. İç ve dış parazitlere karşı mücadele edilir. Tavuk tifosuna karşı tarama yapılır.

Arıcılıkta kovanlar kışlaktadır. Kışlatmanın dışarıda yapılması halinde kovanın yaş ve rutubetten korunması için gerekli önlem alınır, kar düşen yerlerde kovan üzerindeki karlar temizlenir. Kovanda yeterli bal kalmamışsa ana arının yumurtlama devresine sağlıklı ve kuvvetli girmesi için teşvik şuruplaması yapılır.

Su ürünleri, kültür balıkçılığında sağım olgunluğuna gelen alabalık anaçları sağılarak suni yollarla döllenir. Kuluçka teknesindeki yumurtalar devamlı olarak kontrol edilir, ölü yumurtalar ayıklanır. Göl balıkçılığında kerevit, sazan ve tatlı su kefali avına devam edilir. Deniz balıkçılığında avlanmaya devam edilir.

Diğer bölgeler için tıklayınız: http://www.mgm.gov.tr/tarim/zirai-rapor.aspx

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :